Киево-Печерската лавра е официално регистрирана като манастир в рамките на Православната църква

...
Киево-Печерската лавра е официално регистрирана като манастир в рамките на Православната църква
Коментари Харесай

Киево-Печорската лавра официално се регистрира като манастир

Киево-Печерската лавра е публично записана като манастир в рамките на Православната черква на Украйна.

Това заяви в изказване до украинските медии заместник-ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки на УПЦ-ПЦУ Евстратий Заря.

" На 1 декември 2022 година е регистриран уставът на Киево-Печерската лавра " Свето Успение Богородично " (мъжки манастир) на Украинската православна черква (Православната черква на Украйна). Информацията за това юридическо лице като част от Поместната църква е включена в Единния държавен указател на 2 декември ", се споделя в изказването.

На процедура това значи, че има юридическо лице, което може да получава църкви и пространства за прилагане. Следователно се основава опция монасите и вярващите да изберат кого да следват.

" За да се възвърне историческата правдивост, с цел да се преодолеят последствията от неканоничното послушание на украинската реликва на Московската патриаршия, Светият синод на ПЦУ на съвещанието си от 23 май 2022 година (решение № 30) реши да сътвори в структурата на Поместната църковна религиозна организация - мъжки манастир " Свето Успение Богородично Киево-Печерска лавра ", - изяснява Заря.

След това Синодът разпореди на Негово Блаженство митрополит Епифаний да се обърне към Кабинета на министрите на Украйна с молба за даване на един от храмовете на Лаврата в горната му част за богослужения, както и на някои пространства за отшелнически действия.

Митрополитът на Киев и цяла Украйна ex officio е свещеник-архимандрит, т.е. каноничен и нравствен лидер на Киевската лавра. Също по този начин с решение на Синода митрополит Епифаний е назначен за началник на манастира като юридическо лице.

Припомняме, че в петък, 2 декември, украинският президент Володимир Зеленски наложи наказания против викария на Киево-Печерската лавра Павло (Лебедя). Бившият народен представител Вадим Новински също е включен в листата.

В четвъртък, 1 декември, Съветът за национална сигурност и защита на Украйна организира съвещание, на което бяха прегледани многочислени обстоятелства за връзки между определени религиозни кръгове в Украйна и Русия. Правителството ще изготви проектозакон, който ще изключи опцията за активност на сходни религиозни организации в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР